Box 3: geen vrijstelling voor uw aandeel in het reservefonds

Vanaf 2018 is elke VvE verplicht om te sparen voor groot onderhoud. Elke eigenaar is vervolgens op zijn beurt verplicht zijn aandeel in het reservefonds door te geven aan de belastingdienst, via de jaarlijkse belastingaangifte. Dit leidde tot kamervragen, maar er is geen box 3 vrijstelling uit voortgekomen.

Recentelijk schreef het VvE-platform Nederlandvve hierover. Omdat het voor VvE’s – en dus voor eigenaars – verplicht werd te gaan sparen voor de VvE, terwijl de eigenaars hier individueel belasting over moeten betalen via de vermogensrendementsheffing, werden er kamervragen gesteld.

Minister Ollongren heeft deze beantwoord en stelt dat er ‘geen verschil is tussen spaargeld voor onderhoud van een bezitter van een eengezinswoning, en het aandeel in het spaargeld van de VvE’. Een tegenargument was dat VvE-leden dit gespaarde bedrag niet terug kunnen krijgen en dat het niet vrij opneembaar is, maar de minister acht dit niet relevant.

Officieel moet u dus jaarlijks uw aandeel in het reservefonds opgeven bij de belastingdienst. U kunt dit aandeel inzien via het PandGarant webportaal. Klik hier voor een uitleg.

De verplichting vanuit de Rijksoverheid wordt hier nader toegelicht.