Kozijnankers en lateien vervangen bij drie VvE's Van Ketwich Verschuurlaan

Aan de Van Ketwich Verschuurlaan in Groningen staan drie VvE's die PandGarant beheert. Siesling is hier begonnen aan een grote klus om roestige kozijnankers te vervangen.

Achter de bakstenen in de gevel zitten kozijnankers, die ervoor zorgen dat het kozijn vastzit. Deze ankers zaten er al voordat de toen nog houten kozijn vervangen zijn door kunststof kozijnen. De afgelopen jaren viel het op dat de gevels op steeds meer plekken scheuren begonnen te vertonen. De oorzaak: roestvorming op de kozijnankers, waardoor de gevelstenen opzij gedrukt werden.

Er was ook geconstateerd dat er een paar lateien zijn doorgezakt. Een latei is een versteviging boven de kozijnen, die moet voorkomen dat het bovenliggende metselwerk het kozijn kan doorbuigen. De latei voorkomt dus dat er druk op het glas kan ontstaan. Zowel de doorgezakte lateien als de roestige kozijnankers zullen dus vervangen worden.

Onze technisch beheerder Freerkelien heeft de drie VvE's geïnformeerd en de coördinatie van dit project op zich genomen. Siesling voert de werkzaamheden voor alle drie de VvE's uit, wat als belangrijk voordeel heeft dat voor elke VvE dezelfde kwaliteit geleverd wordt. Met de plaatsing van de nieuwe kozijnankers is nieuwe scheurvorming in de gevels als het goed is voorlopig niet meer aan de orde.

Klik op de foto's voor een grotere weergave: